Keria Keledek

Cuti hujung minggu lalu, tekak MA macam hendak makan keria buatan sendiri. Hehe.. takmau beli.. BUATAN SENDIRI. Maksudnya perlu kerajinan lebihlahkan..

Bukan apa, ada beli keledek murah di Aeon Big, Alamanda. Bila direbus... tidak jalan sangat. Tu.. yang kerna buat sesuatu lak.. agar kasi perabis.

 Resepi Kuih Keria

250 gm keledek (MA pakai keledek oren)
2 sudu besar tepung gandum
 (orang kata kalau campur tepung ubi lebih lembut, MA tidak letak sebab tiada)
 80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk penaik


Untuk Menyalut Keria

80 gm gula pasir
3 sudu besar air



 1. Rebus keledek yg dipotong kecil dengan air dan garam. Rebus sehingga empuk. Masukkan kedalam mangkuk dan lecek sehingga lumat.

2. Masukkan tepung, serbuk penaik dan gula. Gaul sebati. Jika doh terlalu lembik, tambah tepung lagi sehingga menjadi doh yg lembut.





 3. Sebelum membuat bentuk tayar, tangan hendaklah disalut dengan tepung supaya doh tak melekat pada tangan. Ambil sedikit doh dan bulat2 kan. Kemudian, leperkan dan cucuk di tengah2 doh dengan jari supaya membentuk. Kemaskan dan letak didalam dulang yg ditabur dengan sedikit tepung. Buat sehingga habis.




 4. Sediakan minyak penuh. Panaskan minyak. Bila minyak telah panas, masukkan kuih keria kedalamnya. Masak sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. 




Untuk menyalur keria.

5. Sediakan kuali. Masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi sebati.
Segera tutupkan api. Terus mengacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.







 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment