Petang-petang nie klu dapat pekena pisang goreng memang sedap kan.. ditambah lagi ngan teh o panas.. Peh.. memang mengancam.
Em.. balik kampung hujung minggu hari tu, mak mertuaku ader bekalkan pisang. Masa tu warna hijau laie. Ni.. dah beberapa hari mesti dah kekuningankan.. Kang.. klu aku biarkan lagi beberapa hari jadi menepos lak pisang nie.. Hehe..
Tengok kat dapur td, yeh.. pisang memang dah masak dan berwarna kekuningan. Kena bancuh tepung nie untuk menggoreng. Petang nie lak renyai-renyaijerut memang terasa berkeroncong + bergendang.
Bahan-bahannya:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu mkn marjerin-melembutkan adunan
- 1 sudu mkn gula-utk kelihatan cantik berkilat
- 1 sudu kecil garam-merangupkan adunan
- Sedikit pewarna kuning
- 2 cawan air-boleh adjust sendiri
- Pisang
Cara menyediakan
Satukan tepung gandum,marjerin,gula,garam di dalam bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan whisk dan warnakan kuning. Masukkan pisang yg dibelah 2 dan salut dengan tepung sambil minyak dipanaskan. Goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.
Satu pinggan pisang sudah digoreng. Cukuplah untuk perut aku, hubby n Ami (anak sedara hubby)
Apa nie.. ala-ala cempedak gorengkan.. Hehe..Nie resepi yang aku baru cuba. Deep Fried Durian Tempura. Tengok-tengok kat peti ais ada durian lebih hari tu. Em.. bila makan memang sedapp...
Bahan-bahan membuat Deep Fried Durian Tempura:
1 biji telur
Isi durian (aku celur dengan biji sekali)
Tepung gandum
Tepung kentang
Garam secukup rasa.
0 comments:
Post a Comment