Lama sudah bersarang..

Huhu.. lama sudah blog nie bersarang.. Lama sudah menyepi dan menjadi silent reader je....membiarkan cerita-cerita kehidupan berlalu begitu saja.

Sepi itu Indah..
Sepi bukan bererti hilang..
Sepi bukan menjadiku lupa..

Kesepian itu satu kenikmatan
Mencuci hati dari seribu satu rasa
Mencari ilham dari pencipta.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mudahnya beli tiket bas dengan Catchthatbus

Mari sini teman-teman, sahabat handai atau kenalan..

Ada sesiapa menggunakan perkhidmatan bas ta? Ye..lah.. bila hendak balik kampung ke, pergi bercuti ke.. yang sapa-sapa tiada kenderaan sendiri atau saja-saja je.. hendak bersenang-senag balik kampung naik bas sebab malas drive bolehlah pi beli tiket online,

Sangat mudah dan senang di catchthatbus.com.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Keria Keledek

Cuti hujung minggu lalu, tekak MA macam hendak makan keria buatan sendiri. Hehe.. takmau beli.. BUATAN SENDIRI. Maksudnya perlu kerajinan lebihlahkan..

Bukan apa, ada beli keledek murah di Aeon Big, Alamanda. Bila direbus... tidak jalan sangat. Tu.. yang kerna buat sesuatu lak.. agar kasi perabis.

 Resepi Kuih Keria

250 gm keledek (MA pakai keledek oren)
2 sudu besar tepung gandum
 (orang kata kalau campur tepung ubi lebih lembut, MA tidak letak sebab tiada)
 80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk penaik


Untuk Menyalut Keria

80 gm gula pasir
3 sudu besar air



 1. Rebus keledek yg dipotong kecil dengan air dan garam. Rebus sehingga empuk. Masukkan kedalam mangkuk dan lecek sehingga lumat.

2. Masukkan tepung, serbuk penaik dan gula. Gaul sebati. Jika doh terlalu lembik, tambah tepung lagi sehingga menjadi doh yg lembut.





 3. Sebelum membuat bentuk tayar, tangan hendaklah disalut dengan tepung supaya doh tak melekat pada tangan. Ambil sedikit doh dan bulat2 kan. Kemudian, leperkan dan cucuk di tengah2 doh dengan jari supaya membentuk. Kemaskan dan letak didalam dulang yg ditabur dengan sedikit tepung. Buat sehingga habis.




 4. Sediakan minyak penuh. Panaskan minyak. Bila minyak telah panas, masukkan kuih keria kedalamnya. Masak sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. 




Untuk menyalur keria.

5. Sediakan kuali. Masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi sebati.
Segera tutupkan api. Terus mengacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.







 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Masuk Hari Kedua

Huhu.. sudah masuk hari ke dua Aisya kurang cergas. Em.. kurang dengar celotehnya dirumah. Tiada bacaan buku Adam & Dina dan tiada mood untuk mewarna... dan tiada mood untuknya belajar mengeja.

Banyak masa dihabiskan untuk baring dan kerana kesian melihatnya, pada waktu malam MA pasangkan movie melalui laptop saja.




Sehari sebelum ia demam, buku ini menjadi mainannya. Buku ini dibeli sewaktu Pesta Buku di PICC tempohari. Dia sendiri yang pilih.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila TONSIL menyerang

Aduhai anak.. sedih bila mengenangkannya. Dalam beberapa bulan nie.. Aisya sudah beberapa kali demam atau batuk selesama atau serangan berangkai terus, demam + batuk + selesama.

Malam tadi terjadi lagi. Balik dari dinner bersama teman PA di kawasan Bangsar, MA rasa badannya sudah dedar. Bila tengah malam je.. rasa suhu badannya da meningkat. Tidur malam pun beberapa kali mengigau.

Tidak salah MA dua minggu lepas baru saja rujuk dengan doktor kerana batuknya tidak baik-baik. Bila doktor periksa... em.. tonsil meradang dalam tekaknya. 

 Beginilah gambaran tonsil yang sedang membengkak. Mesti sakitkan..  Macam Aisya tempohari doc kata ada sedikit tompokan putih pada tonsilnya. MA rasa.. mesti macam dalam gambar bawah ini.





Maklumat yang MA temui dari google berkenaan tonsil:

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-
1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur

Gambar menunjukkan gambar tonsil yang bengkak dan kadang-kadang tumbuh keputihan seperti nanah pada tonsil.

Komplikasi Radang Tonsil

Radang tonsil biasanya berlaku di dalam umur 3 tahun ke atas. Kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah biasanya jarang terkena tonsil ini walaupun tidak terkecuali. Paling kerap adalah berumur di dalam lingkungan 5-15 tahun.

Yang sering menjadi masalah kepada ibu-bapa ialah anak yang kerap demam akibat tonsilitis. Adakalanya setiap 2 bulan ibu dan bapa akan datang ke klinik kerana masalah ini. Ini melibatkan kos ubat dan masa.

Oleh kerana umur yang kerap terkena adalah dari golongan umur persekolahan, ada anak-anak yang terpaksa mengambil cuti panjang daripada persekolahan kerana masalah ini. Ini menyebabkan anak-anak ketinggalan di dalam mata pelajaran dan menyebabkan keputusan peperiksaan tidak beberapa memuaskan. Anak yang sering sakit akan berasa rendah diri dan pertumbuhannya juga boleh terganggu.

Tonsilitis kebanyakannya tidak merbahaya. Ada kes terpencil jangkitan bakteria yang menyebabkan septicaemia atau kuman yang merebak ke dalam salur darah. Ada juga yang mengaitkan jangkitan tonsil ini dengan penyakit Acute glomerulonephritis (sejenis jangkitan buah pinggang) dan rheumatic fever (penyakit bawaan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan masalah jantung).

"Sleep apneoa" atau penyakit berhenti bernafas semasa tidur boleh disebabkan oleh pembekakan tonsil yang sangat besar sehingga mengganggu pernafasan. Biasanya ia dikaitkan dengan tidur berdengkur dan kesukaran bernafas semasa tidur.

Perawatan Radang Tonsil.

Pada kebiasaanya, saya cuma memberi ubat lozenges atau hisap untuk meredakan kesakitan. Thymol gargle atau Difflam gargle juga boleh diberikan untuk mengurangkan keradangan dengan cara berkumur (bagi kanak-kanak yang boleh). Saya juga pernah terjumpa dengan kawan doktor yang memberikan peptidase atau papase untuk mengurangkan bengkak tonsil tetapi bagaimana effektifnya saya pun tidak pasti.

Ada juga yang memberi ubat tahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen untuk tujuan menahan sakit. 

** MA terpaksa pergi kerja juga hari ini. Aisya MA terpaksa hantar ke rumah pengasuh dan cutikan pergi tadika. Petang nanti MA perlu paksa Aisya makan ais krim untuk memberi kelegaan pada tekaknya. Minah ni klu waktu sakit or demam tak mau lak makan ais krim.. tapi kalau sihat, hari-hari hendak ais krim kalau boleh.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Karpal Singh Maut Nahas Jalan Raya

Sedang bersiap-siap pagi ini untuk ke pejabat, terkedu sebentar.. 
Terkedu.. bila dengar bab kemalangan. 
Al-maklumlah MA pun baru melaluinya pada awal minggu ini.

Paguam terkemuka dan merangkap Ahli Parlimen Bukit Gelugor terlibat dalam kemalangan maut di kilometer 301.6 Lebuh Raya Utara Selatan berhampran Gua Tempurung, 
Perak di awal pagi kira-kira 1.30 pagi.
Turut terkorban adalah pembantu peribadinya iaitu Michael Cornandez.
Ia dipercayai dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang bagi menghadiri satu kes mahkamah.

Punca kemalangan ini disebabkan kenderaan jenis Toyota Alphard yang dinaiki Karpal melanggar sebuah lori yang cuba menukar laluan tanpa memberi isyarat.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tempah Baju Raya

Raya dok lagi.. sibuk dah tempah baju... Hihi..
Haaa.. memang puasa lagi 2 bulan tp... takut tailor dah takmo ambil tempahan.
Sebabnya.. pernah terjadi tahun lepas. 
Baju raya beli yang dah siap je..
Pastu, bila pakai ada yang tak kena, terbesar sangatlah.. terpanjang sangatlah.. 
Kira puas hati dengan baju yang ditempah. Ukuran lebih selesa di badan sendiri.

Tapi.. malam hujung minggu MA ajak PA pi kawasan Kajang. Pergi tempah di sana. Bukan tempah baju MA pun. Kiranya baju melayu PA, Aisya dan Ami. 







PA serasi pula pakai baju dari tailor Dzulldeclassique nie. Kalau tempat baju Melayu dalam harga RM100 ke RM200. Ia bergantung pada pattern yang hendak kita buat. Jadi PA lebih serasi jahitan dari tailor nie. Tahun lepas beli baju yang sudah siap dari tailor nie juga, masih selesa dan elok lagi.

Sesiapa yang berminat bolehlah ke tailor nie. Kedainya berdekatan dengan Metro Kajang. Alamat seperti di bawah ye..

Dzull De Classique
Lot No. 39, GF Jalan Besar
43000 Kajang, Selangor.



**Note: Minah pic atas nie dah pandai hendak baju ala-ala princess.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Buku Adam & Dina

Hari-hari buku nie dibelek. 
Rajin membaca.. rajin bertanya kalau tidak tahu..
Kalau MA atau PA lupa.. ia ingatkan..
Alhamdulillah.. Aisya semakin banyak kemajuan..

Sekarang sudah masuk buku ke 3.
Aisya panggil 'Dina & Adam Book' sebab cerita dalam buku ini berkenaan Adam & Dina.

Book 1 : Ambil masa agak lama sedikit iaitu 3 bulan untuk dihabiskan coz baru mengenali dan faham word in English.

Book 2 : Ambil masa 3 hari sebab banyak perkataan dalam book 1 diulang-ulang.

Book 3 : Baru saja terima pada 14.03.2014. Dalam buku ini banyak perkataan baru di pelajari.










Balik tengahari tadi sewaktu MA suapkan makan sempat lagi ia meminta MA ajarnya.
 Muka ceria saja sebab baru lepas mand.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tragedi Waktu Tengahari Isnin

Tarikh 14.04.14, huhu.. ada benda duka menghantui MA. Paginya ada potluck di pejabatkan. 

Kejadian ini berlaku sewaktu tengahari. Masa tu.. MA macam rutin biasa ambil Aisya dari Genius Aulad dalam pukul 12.45 tengahari.

Sebelum pulang, MA tapau makanan untuk Aisya di kedai Darul Salam di bawah tadikanya. Masa itu, Aisya excited beritahu MA yang teacher sudah tukar book reading. Aisya sudah dapat buku baru, katanya.

Entah macam mana, tengahari ini jalan raya sibuk sangat. MA ambil jalan pintas untuk pulang ke rumah, Lama juga MA tunggu jalan clear, tapi memang hendak jadi agaknya... sewaktu MA membelok kereta ke jalan seberang, baru MA tersedar ada motor lalu. Tapi.. MA dah tiba ke tengah jalan, memang tidak sempat untuk MA hendak berundur. 

Aduis.. tragedi April berlaku.. kereta merah yang banyak berjasa ini telah dicela.. Huhu..







Oh.. ye.. abang motor tu mengalami kecederaan ringan. Tapi..motornya memang terus sedikit.

Hingga ke hari ini kereta nie.. tidak dibaiki lagi. Tunggu duit gaji minggu depan jawabnya. Harap-harap sangat ada rezeki terpijak di kala ini. 

Di sini MA ada mendapat maklumat dari blog lain. Cara-cara untuk mengelakkan kenderaan mengalami kemalangan. Ini sekadar ikhtiar saja. Dalam masa yang sama sewaktu membawa kenderaan kita mestilah berhati-hati dan jangan leka.


CARA UNTUK MENJAUHKAN KENDERAAN DARI BERLAKU KEMALANGAN

Untuk mengelakkan kenderaan dari berlanggar atau kemalangan, sila lakukan seperti berikut:-

1. Sediakan air dalam satu bekas.

2. Setelah sediakan air, bacalah Al-Fatihah sebanyak 3 kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, surah Al-Falaq 3 kali dan Surah An-nas 3 kali. Setiap 3 kali di baca ayat yang di terangkan, hendaklah di tiupkan ke dalam air.

3. Setelah melakukan perkara yang di sebutkan di atas, siramkan air itu ke atas kereta kita dengan memulakannya dari arah berikut:-

· Mulakan dari sebelah kanan pemandu hingga ke depan.
· Dari depan ke kiri.
· Dari kiri ke belakang.
· Dari belakang pusing sehingga sampai ke tempat duduk pemandu.

Apabila anda lakukan seperti yang di tunjukan di atas, Insyaallah anda tidak akan menghadapi kemalangan yang besar, di samping berdoa dan bertawakal kepada Allah.

** Note: Bagi yang sudah memiliki kenderaan boleh melakukannya juga. Cukup dengan sekali sahaja.

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jamuan Potluck Di Pagi Isnin

Korangg... Isnin lalu ada buat makan-makan di pejabat MA. Alhamdulillah... ada di kalangan teman-teman yang buat potluck. Memang best.. klu masing-masing bawa satu juadah, bila dikumpul-kumpul.. banyaklah jadi juadahnya.

Hari ini baru boleh uploag gambar ye.. sorrylah.. hanya gambar makanan je..















Sebenarnya, ada makanan lain lagi. Tapi tak sempat MA hendak snap gambar. Menu utama bagi sarapan pagi ini adalah Nasi Dagang.

Dalam banyak-banyak menu di atas.. mana agaknya yang MA buat agaknya.. em.. main teka-teka lak. Ini dia, MA kasi gambar lain lak..




Ini jee.. menu yang sempat MA buat iaitu Puding Roti Bakar bersama kuah kastard.

 
 
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jadi jenama beras rupanya

Pada hujung minggu lalu, berbelanja di Mydin Putrajaya. Banyak keperluan dapur yang semakin kontang di dapur.

Belek-belek kawasan beras, tup.. tup.. terjumpa lak nie..


Tu dia.. HAYATI jadi jenama beras wangi lagi..




** Note: Jangan fikir nama sendiri tidak boleh dikomersilkan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Let It Go

Fonomena cerita Frozen sedang melanda rumah MA sekarang. Sejak minggu lepas MA pasang cerita itu di tv, apalagi.. seisi keluarga menonton dengan kusyuk.

Lagi pulak MA dapat copy cerita ini dari kawan di opis. Masuk dalam pendrive sampai 2GB. Berat tu.. Tapi.. gambar cerita memang tidak menghampakan. Cukup cantik.. macam 4D.

Antara lagu top dalam Frozen ini iaitu lagu Let It Go. Ha.. ha.. anak MA boleh katakan tiap-tiap hari mahu MA pasang lagu nie..







Let It Go (Lirik Lagu Demi Lovato)

[Chorus]
Let it go
Let it go
Can’t hold you back anymore
Let it go
Let it go
Turn my back and slam the door

[Verse 1]
The snow blows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation and it looks like I'm the Queen
The wind is howling like the swirling storm inside
Couldn’t keep it in, heaven knows I tried

Don’t let them in, don’t let them see
Be the good girl
You always had to be
Conceal, don’t feel
Don’t let them know
Well, now they know

[Chorus]
Let it go
Let it go
Can’t hold you back anymore
Let it go
Let it go
Turn my back and slam the door
And here I stand, and here I'll stay
Let it go
Let it go
The cold never bothered me anyway

[Verse 2]
It’s funny how some distance
Makes everything seem small
And the fears that once controlled me
Can’t get to me at all
Up here in the cold thin air
I finally can breathe
I know left a life behind but I’m to relieved to grieve

[Chorus]
Let it go
Let it go
Can’t hold you back anymore
Let it go
Let it go
Turn my back and slam the door
And here I stand
And here I’ll stay
Let it go
Let it go
The cold never bothered me anyway

[Bridge]
Standing frozen in the life I’ve chosen
You won't find me, the past is so behind me
Buried in the snow

[Chorus]
Let it go
Let it go
Can’t hold you back anymore
Let it go
Let it go
Turn my back and slam the door
And here I stand
And here I’ll stay
Let it go
Let it go
The cold never bothered me anyway


Bebaskan (dari artis Malaysia)

Bebaskan bebaskan
Tak dapatku pendam lagi
Bebaskan bebaskan
Mulakan hidup baru
Salju putih menutupi malam
Tiada jejak yang terlihat
Kerajaan yang terasing dan akulah ratunya
Hembusan bayu bak gelora jiwaku
Puasku cuba tuk memendamnya
Jangan sampai mereka tahu
Harus menjadi yang diharapkan
Lindungilah yang sebenar
Kini aku
Bebaskan bebaskan
Tak mampu bertahan lagi
Bebaskan bebaskan
Tidak seperti dulu
Di sini berdiri megah
Bebaskan bebaskan
Kedinginan tak pernah menggangguku
Kini dapatku lihat jelas dari kejauhan
Ketakutan terpendam telah dapat ku lepaskan
Diatas kedinginan ku bernyawa lagi
Kisah silam ku lepaskan tak mungkin ku sesali
Bebaskan bebaskan
Tak mampu bertahan lagi
Bebaskan bebaskan
Ku cuba sedayaku
Di sini berdiri megah
Bebaskan bebaskan
Kedinginan tak pernah menggangguku

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Manis senyumannya.. dengan lesung pipit

Haha.. suasana petang yang tenang nie.. boleh pula MA terpikir tentang kawan lama sewaktu sekolah menengah dahulu. Em.. kalau bercakap.. kalau gelak.. kalau ketawa mamang MA tertarik melihat lesung pipit yang terbit pada pipinya. Nampak manis dan cantik.. Kekadang terpikir.. kalaulah ada lesung pipit macam dia.. hihi.. berkhayal sendiri hendak lesung pipit masa zaman remaja lalu. 

Ada satu lagu.. MA sedang ingat.. Haaaaa.. dari  Black Dog Bone yang berjudul Si Gadis Ayu

Hey si gadis yang manis
Senyum di bibir terlukis
Hey si gadis yang ayu
Sebentar lagi kita bertemu

(korus)
Woh woh woh
Gadis ayu... lesung pipit di pipi
Ayu.. senyummu menawan
Gadis ayu...  ku jangan dihampakan
Ayu... sunguh ayu

Hey si gadis yang manja
Aku telah jatuh cinta
Hey si gadis yang ayu
Kau kan jadi milikku..

Ha.. macam tulah lagunya...

Lesung pipit nie dipanggil juga sebagai lubang pipi. Ia adalah lekukan yang terdapat pada pipi. Lesung pipit terjadi akibat variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu, faktor terjadinya lesung pipit ini adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi...

Tapi.. memang rata-rata MA tengok, sesiapa yang ada lesung pipit ini memang memberi kecantikan tambahan pada wajahnya. Kalau lelaki ia jadi tampan. Em.. cuba tengok artis hindustan macam Shah Rukh Khan maniskan dengan lesung pipitnya. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Permohonan Belajar Bagi Lepasan SPM

Sudah hampir sebulan rasanya keputusan SPM/STPM bagi tahun 2013 keluar. Kesibukan mengambil result di sana sini kita dengar masa itu. Ada yang mendapat keputusan yang cemerlang dan mengembirakan namun ada juga yang mengecewakan.

Seorang anak sedara MA adalah seorang bekas pelajar SPM tahun 2013 dari SMK Agama Segamat, Johor. Alhamdulillah.. lulus dengan cemerlang dengan 10A 1B.

Pagi tadi baru dapat panggilan dari sis MA di kampung. MA panggil ia Kak Long. Anaknyalah yang dapat result yang cemerlang tu. Mahu minta pertolongan untuk cal pihak UPU. Katanya mahu membuat permohonan belajar ke Timur Tengah (Mesir, Jordan & Maghribi). Tawaran ini baru dibuka pada 1 April 2014 dan akan ditutup pada 16 Mei 2014. Apa-apa maklumat bagi sesiapa yang berminat boleh lihat di app.moe.gov.my

Ok.. pasal sis MA tadi, bila MA call ke UPU di talian 03-8870 6767, adalah seorang mamat nie angkat. Dalam hati MA.. senang pula dapat. Tadi sis MA kata susah hendak call. Tu.. lah.. niat menolong ini dipermudahkan oleh Allah SWT. Alhamdulillah.. 

Masalah anak sedara MA nie dia tersalah masukkan emailnya bagi permohonan tersebut. Jadi.. permohonan tersangkut. Buat permohonan baru tidak boleh sebabnya sudah register no. kad pengenalannya. Hanya boleh membuat sekali permohonan saja melalui no. kad pengenalan yang sama. 

Melalui panggilan MA ke pihak UPU tu, ia memberitahu bagi permohonan universiti ke luar negara memang pihak UPU yang menguruskan dan tarikh permohonan universiti dalam negara telah ditutup masa nie. Jadi apa-apa pengemaskinian tidak boleh dibuat lagi. Tapi.. untuk permohonan ke luar negara dan mempunyai permasalah yang mahu ditanya boleh hubungi di talian 03-8870 6000 dan minta operator sambungkan ke Bahagian Pendidikan Malaysia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pesta Buku Sepanjang Tahun 2014

Pada peminat buku pasti cukup suka mendapatkan sumber ilmiah. Jadi di sini dapatlah saya kongsikan tarikh-tarikh yang berguna karnival jualan buku sepanjang tahun 2014. Cukup berguna dan berbaloi mendapatkan buku pada masa promosi ini.


Jadual Dan Tarikh Pesta Buku Malaysia 2014

Ekspo Buku Islam Putrajaya
  • Tarikh: 28 Feb – 9 Mac 2014
  • Lokasi: Dewan Cempaka Sari, Presint 3,Kompleks Perbadanan Putrajaya
Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya
  • Tarikh: 19 – 23 Mac 2014
  • Lokasi: PICC
Big bad Wolf Book Sale
  • Tarikh: 15 – 23 Feb 2014
  • Lokasi: Mines Exhibition Centre Sri Kembangan, Selangor
Read Malaysia
  • Tarikh: 21 – 30 Mac 2014
  • Lokasi: Mines Exhibition Centre Sri Kembangan, Selangor
Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur
  • Tarikh: 24 April – 4 Mei 2014
  • Lokasi: PWTC

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sekejap je.. sudah bulan Mac

Pejam.. celik.. pejam.. celik... sekejap jee masa berlalu. Sekarang sudah masuk bulan Mac. Dalam tempoh 2 bulan pertama ini, MA hendak berkongsi kegembiraan yang telah MA lalui.

Pertamanya, rezeki di tahun baru. Alhamdulillah.. sangat-sangat bersyukur. Dapat Samsung Galaxy S4 melalui peraduan Dumex Dugro di fb.



Keduanya, bersama teman-teman di ofis, MA pergi percutian sehari ke Jakarta, Indonesia pada 25 Januari 2014. Ha... hanya sehari je.. balik hari je tau. Macam tak cayakan. Walaupun hanya sehari tapi cukup menyeronokkan bersama teman-teman yang sporting seperti Nora, Rini, Yati dan Suri bersama suaminya.




Ketiganya, percutian bersama keluarga tersayang ke Langkawi pada 10 hingga 12 Februari 2014. Sudah lama sebenarnya hendak menyampaikan hasrat Aisya untuk membawanya naik kapal terbang. Kali ini baru tertunai. Selama ini setiap kali nampak kapal terbang di udara... mesti ia bersuara.. 'Aisya nak naik aeroplane mama..'. 

Jadi MA ada beli tiket waktu promosi awal bulan 11 tahun lalu. Bagi 4 orang iaitu RM300 termasuk luggage 25kg. Oklah.. kan.







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Tahun Baru 2014


Alhamdulillah.. 

Syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan diri bagi meneruskan kehidupan dan merealisasikan impian seterusnya di Tahun 2014.

Hampir setengah tahun juga blog MA ini sunyi dari segalanya. Aduis.. macam-macam hal sebenarnya hendak diberitahu. Tapi.. tulah. kan.. Azam baru misi baru tahun 2014 nie, MA akan terus rajin dan cergas dalam segalanya. Dah tak mahu buat blog terus bersarang jee..

Semoga tahun baru ini bukan hanya peralihan pada nombor sahaja.. disusuli dengan itu MA hendak berjaya dalam bidang kerjaya, lebih maju lagi dalam part time bisnes, menjadi ibu yang  terbaik buat anak dan menjadi isteri yang serba boleh dan lebih mendekatkan diri kepada Allah yang telah memberi rezeki dalam pelbagai bentuk.

Sebenarnya pada tahun 2013 lalu, banyak sekali ranjau berduri yang MA lalui. Namun.. kesusahan dan halangan dan rintangan itulah yang membuat MA semakin kuat dan menganggapnya ia sebagai dugaan kerana MA tahu Allah sebenarnya mahu memberi kita sesuatu yang cukup bermakna selepas kita hadapi kesusahan itu.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS