Cara Pilih Buah Tembikai

Em.. sedap plak rasanya tekak nie klu dapat berbuka puasa hari nie dengan air tembikai. Em.. tapi hendak buat sendiri baru puas hati, dapat banyak.

Kalau sesiapa hendak beli tembikai apa tip ye.. jangan pakai beli je.

  • Pastikan kulit buah tembikai yang dipilih tadi licin. Buah yang masak permukaan kulitnya licin seakan  berkilat menunjukkan ia dah matang, dan buah yang permukaan yang agak kasar menunjukkan buah tersebut masih mentah.


  • Pastikan juga pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung semakin warnanya bertukar ke warna putih kuning air.


  • Tepuk-tepuk atau jentik-jentik dengan jari sedikit buah tembikai itu. Sekiranya ia mengeluarkan bunyi yang seakan-akan kosong, insyaallah ia sudah masak dan elok isinya.



    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    0 comments:

    Post a Comment